Ustvari račun
Prijava
pokaži stranski meni

Piškotki


Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se v pomnilniku shranijo začasno (sejni piškotki) ali stalno (shranjeni piškotki) na disku uporabnika. Piškotki so pomembni za udobno, kvalitetno in varno delovanje omrežja in izboljšujejo uporabniško izkušnjo. Predvsem omogočajo ponovno prepoznavanje uporabnikovega spletnega brskalnika.

Ko obiščete našo spletno stran, se shranijo: IP-naslov, ki vam ga je dodelil vaš internetni ponudnik, spletna stran s katere dostopate do nas, podstrani, ki jih obiščete na naši spletni strani, datum in čas trajanja obiska in nekateri drugi podatki, ki nam jih posreduje spletni brskalnik. Ti podatki ne morejo biti posredovani drugim osebam, prav tako se ne bodo uporabljali skupaj z morebitnimi drugimi podtkovnimi viri.

Ponudnik uporablja piškotke z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje in omogočanja uporabe določenih funkcij. Tako je npr. za lažjo prijavo na spletno stran omogočeno hranjene uporabnikov podatkov. Prav tako piškotki omogočajo, da sistem podajanja odgovorov na vprašanja, prepozna informacije/odgovore iz predhodnih vprašanj.

Vaš spletni brskalnik lahko nastavite na način, da se o uporabi piškotokov odločate od primera do primera ali pa njihovo uporabo v celoti onemogočite. Funkcionalnost spletne strani www.pogodba24.si se lahko ob zavrnitvi piškotkov zmanjša.

Kaj so dnevniške datoteke in kako se uporabljajo?

Ob obisku spletne strani spletni brskalnik uporabnika brez predhodnega opozorila posreduje podatke, ki se za obdobje največ 6 mesecev hranijo v t.i. dnevniških datotekah. Gre za anonimne podatke, kot npr. datum in čas obiska, IP-naslov računalnika v rabi obiskovalca, tip in verzija spletnega brskalnika ter izvedene spletne aktivnosti.

Skozi opisane anonimne podatke iz dnevniških datotek, lahko ponudnik ugotavlja v katerih terminih se spletna stran najpogosteje uporablja/obiskuje ter količino podatkov, ki se pri tem ustvarja. Na ta način ponudnik ugotavlja in odpravlja morebitne napake (npr. nedelujoče spletne povezave). Ponudnik preuči podatke shranjene v dnevniških datotekah z namenom optimizacije spletne storitve. Posebna pozornost je pri tem namenjena analizi števila obiska (klikov) spletne strani. Pri omenjeni analizi lahko ponudnik, v namen zbiranja in obdelave podatkov, uporabi tudi »piškotke« in programski jezik JavaScript.

Kako deluje spletna analitika orodja Google Analytics?

Spletna stran www.pogodba24.si uporablja v namen spletne analitike orodje Google Analytics podjetja Google Inc. Google Analytics uporablja piškotke, torej tekstovne datoteke, ki se hranijo na vašem računalniku in ki na tej podlagi omogočajo analizo rabe spletne strani. S piškotki pridobljene informacije o vaši rabi spletne strani, se praviloma prenesejo na strežnik podjetja Google v ZDA in se tam tudi hranijo.

V primeru aktiviranja IP-anonimizacije na tej spletni strani se IP-naslovi uporabnikov storitev Google v državah članicah Evropske unije ali drugih državah Evropskega gospodarskega prostora predhodno skrajšajo. Celoten IP-naslov se prenese na strežnik podjetja Google v ZDA in se tam shrani le izjemoma.

V imenu upravljavca spletne strani Google te informacije uporablja za vrednotenje uporabe te spletne strani s strani uporabnikov, pripravo poročil o dejavnostih na spletni strani in za druge storitve v zvezi z uporabo spletne strani in interneta za upravljavca spletne strani.

IP-naslov, ki je v okviru storitve Google Analytics prenesen z vašega brskalnika, ni povezan z drugimi podatki podjetja Google. Shranjevanje piškotkov lahko preprečite z ustreznimi nastavitvami v programski opremi svojega brskalnika. V tem primeru pa vas opozarjamo, da morda ne boste mogli v celoti uporabljati vseh funkcij te spletne strani. Poleg tega lahko uporabniki za zbiranje podatkov, ki jih ustvari piškotek in se nanašajo na njihovo uporabo spletnega mesta (vklj. z njihovim IP-naslovom) podjetju Google ter obdelavo teh podatkov s strani podjetja Google preprečijo, tako da snamejo in namestijo vtičnik za brskalnik, ki ga najdejo na tej povezavi: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en