Ustvari račun
Prijava
pokaži stranski meni
16.02.2018

Najemodajalci, bliža se rok za davčne obveznosti

Če oddajate stanovanje, prevozno sredstvo ali morda kamp prikolico v najem, potem ne pozabite, da se približuje rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. V kolikor namreč kot fizična oseba, ki ne opravlja dejavnosti, oddajate premično ali nepremično premoženje v najem fizičnim osebam (oz. osebam, ki ne štejejo za plačnike davka), morate s tem dosežene dohodke v preteklem letu napovedati do 28. februarja. Obdavči se tako premoženje, ki ima vir v Republiki Sloveniji, kot tudi od tisto, ki ima vir izven Slovenije.

Katere dohodke?

Najbolj pogosta oblika dohodka iz oddajanja premoženja v najem so najemnine za nepremičnine. Poleg najemnin pa se obdavčujejo tudi druga nadomestila v zvezi z oddajanjem premoženja v najem, kot je npr. odškodnina za nemožnost uporabe premoženja, nadomestila, premije ter obveznosti in storitve, za katere se je zavezal ali jih je opravil najemnik (ne obratovalni stroški). Kar se tiče premičnin; obdavčeni so dohodki od oddajanja opreme, bivalnikov in prevoznih sredstev (npr. avtodomov, kamp prikolic).

Kako vložiti napoved?

Napoved lahko vložite pri finančnem uradu, pri katerem ste vpisani v davčni register ali pa elektronsko preko portala eDavki – bodisi z uporabo digitalnega potrdila ali pa zgolj z uporabo uporabniškega imena in gesla (potrebna registracija).

Koliko znaša davek?

Dohodnina se plača od davčne osnove po stopnji 25 % in se ne všteva v letno davčno osnovo za odmero dohodnine na letni ravni (je dokončni davek). Davčna osnova je dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za normirane stroške v višini 10 % od dohodka. Namesto normiranih stroškov lahko uveljavljate dejanske stroške vzdrževanja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja (na podlagi računov).

Na podlagi vaše napovedi davčni organ izda odločbo o višini dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja do 30. aprila tekočega leta za preteklo leto.

Nekaj uporabnih povezav:

več o dohodku iz oddajanja premoženja v najem si lahko preberete na strani Finančne uprave RS, kjer so na dnu strani objavljeni tudi obrazci za izpolnjevanje: tukaj.
če nimate digitalnega potrdila in se želite registrirati, da bi elektronsko oddali napoved, uporabite to povezavo.
v kolikor pa šele razmišljate o tem, da bi svojo nepremičnino oddali v najem, pa lahko najemno pogodbo sestavite kar na naši spletni strani.
Najemna pogodba za stanovanje, hišo ali soboVeč novic