Ustvari račun
Prijava
pokaži stranski meni

Najemna pogodba


Velikokrat se srečamo s primeri, ko stranke urejajo novo najemno razmerje ali pa rešujejo nedorečeno z lastnikom prejšnjega stanovanja. Najpogostejše težave najmenikov izvirajo iz dejstva, da za veliko najemnih razmerij ljudje nimajo pisnih najemnih pogodb.


Pisna oblika najemne pogodbe je določena v Stanovanjskem zakonu in je tako obvezna. Zahteve glede vsebine najemne pogodbe so podane v 91. členu Stanovanjskega zakona, ki govori o bistvenih sestavinah najemne pogodbe. Iz nam znanih sporov pa lahko sklepamo, da je potrebno biti najbolj pozoren na:
    • - opis stanovanja (v kakšnem stanju je, opremljenost),
    • - višino najemnine in način plačevanja ter obseg stroškov,
    • - čas trajanja najema (določen/nedoločen čas),
    • - način lastnikovega preverjanja pravilne uporabe stanovanja in
    • - dolžino najemnikovega odpovednega roka.


Strankam zmeraj svetujemo, da zapišejo vse tisto kar se dogovorijo in se naj ne zadovoljijo z zastarelimi vzorci. Naj recimo vključijo tudi določbe o varščini, koliko in zakaj je plačana. Te določbe so pogosto izpuščene ali si tako najemodajalci lahko neupravičeno prilastijo varščine ali jih pobotajo za manjša popravila.

Strankam svetujemo, da pri sestavi pogodbe sledijo svojim potrebam in željam, vendar morajo biti pri tem seveda pozorni na zakonska določila, zato naj ne bo odveč strokovna pravna pomoč storitve pogodba24.si. Naši dokumenti so skladni z zakonskimi zahtevami, ob pripravi boste deležni številnih nasvetov, ob tem pa boste dobili vaši situaciji prilagojen ustrezen dokument.
Najemna pogodba za stanovanje, hišo ali sobo
Aneks k najemni pogodbi za stanovanje ali hišo